Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Retro raambekleding: Van vintage gordijnen tot retro jaloezieën

Retro raambekleding: Van vintage gordijnen tot retro jaloezieën

Retro raambekleding: Van vintage gordijnen tot retro jaloezieën
7 min. leestijd

Verlang jij soms ook terug naar simpeler tijden? Toen we nog niet 24/7 bereikbaar waren? En we nog stipt om 20 uur klaar zaten voor ons favoriete TV-programma? Dan ben je niet de enige! Dit verlangen naar het verleden heeft geresulteerd in een ‘nieuwe’ woontrend: Het retro interieur. Benieuwd hoe je de retro woonstijl implementeert in jouw interieur? Dat vertellen we je in dit blog! Natuurlijk met de focus op retro raambekleding.


Populaire retro raambekleding


Retro interieur kenmerken

Voor we in de raamdecoratie duiken, is het goed om te weten wat een retro inrichting precies kenmerkt. Hieronder gaan we verder in op de verschillende eigenschappen.

Retro kleurgebruik

Typische retro kleuren zijn okergeel, oranje en mosgroen. Deze warme tinten zorgen voor een gevoel van geborgenheid. Een vintage inrichting kenmerkt zich niet alleen door retro kleuren, maar ook door patronen. Zo zag je in een retro interieur jaren 70 vooral veel bloemenprints. Een retro interieur jaren 60 kenmerkt zich juist door grafische dessins. Wie durft kiest voor een grafisch behang of raambekleding met een retro print. Heb je echt lef? Dan gebruik je zelfs meerdere prints naast elkaar! Iets te veel van het goede? Kies dan voor kussens met retro dessins.

Retro materialen

Als er iets niet mag ontbreken in een retro interieur, dan is het warm hout. Het liefst met de kenmerkende structuur! Retro style meubels zijn dan ook vrijwel altijd van warm hout gemaakt. In het geval van een stoel zien we vaak een combinatie van hout met ribstof of leer. Ook rotan is super retro. Denk aan stoelen, kaste, kamerschermen en bijzettafels. Dit materiaal is tevens typerend voor de boho woonstijl. Daarnaast zien we ook veel keramiek in vintage interieurs. Ga je voor de jaren 70 look? Dan zijn macramé ornamenten onmisbaar. Plantenhangers bijvoorbeeld. Tot slot zien we in retro inrichtingen vaak aaibare stoffen. Bouclé en velours bijvoorbeeld. Velours geeft je interieur bovendien een warme touch.

Inrichting woonkamer retro gordijnen groen vintage interieur style woonstijl retro raambekledingLuxaflex retro houten jaloezieën okergeel retro raambekleding vintage raamdecoratie
Links: Retro inrichting woonkamer met mosgroene gordijnen. Rechts: Luxaflex retro jaloezie okergeel.

Ronde vormen

Verder kenmerkt een retro interieur zich door het gebruik van ronde vormen en afgeronde hoeken. Denk aan ronde banken en ronde tafels. Maar ook aan ronde vazen en spiegels. En wat dacht je van bolvormige lampen? Eén ding is zeker: Strakke lijnen zijn een no-go in retro interieurs. Ronde vormen zijn anno 2022 ook een op zichzelf staande rage in de woonwereld.

Persoonlijke noot

Een vintage inrichting kenmerkt zich tot slot altijd door een persoonlijk tintje. Die houten kast die al generaties meegaat bijvoorbeeld. Of misschien had je oma een voorliefde voor keramieken beeldjes. Een beetje fout, maar dat mag in een retro interieur! En wat dacht je van die oude platenspeler? Duik ook zeker eens in je grootmoeders oude fotoboeken. Die vergeelde foto’s staan waanzinnig gaaf in een retro interieur! Bovendien leiden oude familiefoto’s altijd tot leuke conversaties. Mag jouw familie graag opruimen? En is alle nostalgie inmiddels verloren gegaan? Dan kan je ook een beetje valsspelen: Scoor je eigen ‘erfstukken’ bij de kringloop of in vintage winkels. Ssst!

Top 3 vintage raamdecoratie

Raambekleding mag in geen enkel interieur ontbreken. Zonder raamdecoratie voelt een ruimte simpelweg niet ‘af’. Natuurlijk heeft raambekleding ook een praktische functie: De regulatie van lichtinval en inkijk. Welke raambekleding goed samengaat met een retro woonstijl? Dat vertellen we je hieronder!

1. Retro gordijnen

De nummer één raambekleding voor retro interieurs zijn gordijnen. Een typische retro gordijnstof is velours. Gordijnstof Elite is een fantastische keuze. Dit velours gordijn is verkrijgbaar in typische retro kleuren: Okergeel, oranje en mosgroen. Geen fan van velours gordijnen? Geen zorgen. We leveren diverse gordijnstoffen in retro kleuren. Zo is linnenlook gordijn Raw verkrijgbaar in een prachtige okergele tint. Ben je bezig met een vintage inrichting woonkamer? Kies dan het best voor een retro vitrage of inbetween. Transparante gordijnen filteren het licht zonder het volledig te blokkeren. Je wil overdag immers niet in een donkere kamer zitten. Liever retro vouwgordijnen? Dat kan! Nagenoeg al onze gordijnstoffen zijn tevens verkrijgbaar als vouwgordijn. Velours bijvoorbeeld. In deze stof krijgt je vouwgordijn direct een retro tintje. Ook onze vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende transparanties.

2. Retro rolgordijnen

Lange tijd hingen er vrijwel alleen gordijnen voor de ramen. Tot de jaren 60! Toen werd het rolgordijn geïntroduceerd. Deze destijds hypermoderne raambekleding was dan ook een grote hit in de jaren 60 en 70. Rolgordijnen passen dan ook perfect bij een retro inrichting. Natuurlijk kan je een echt vintage rolgordijn kopen. Echter is dit niet zo fris. Je weet immers niet wat voor viezigheid zich in de loop der jaren aan het rolgordijn heeft gehecht. En wat dacht je van nare geurtjes? Bovendien is de kans klein dat het rolgordijn precies op jouw raam past. Bestel dus liever nieuwe rolgordijnen op maat met een retro uitstraling. Wat een rolgordijn retro maakt is de kleur. Onze collectie rolgordijnen bestaat uit meer dan 300 verschillende kleuren. Daartoe behoren uiteraard ook de typische retro kleuren okergeel, oranje en mosgroen.

3. Houten jaloezieën retro

Tot slot passen ook houten jaloezieën perfect bij een retro interieur. Vooral wanneer je kiest voor een donkere houtsoort met nerf. De kleur walnoot van Solano of Luxaflex bijvoorbeeld. Of Dark Oak van Verano. Warm hout is immers één van de voornaamste kenmerken van de retro woonstijl. Voor een extra retro uitstraling kies je voor een ladderband. Jaloezieën zijn niet alleen in esthetisch opzicht een goede keuze. Ze zijn ook onwijs praktisch! Jaloezieën bieden namelijk veel controle over privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Heb je duurzaamheid hoog in het vaandel staan? Kies dan voor bamboe jaloezieën. Luxaflex heeft een prachtige donkerbruine houtkleur in haar collectie: 8367.

Retro woonkamer inspiratie retro style meubels vintage buisstoel oranje platenspeler inspiratieLuxaflex retro houten jaloezieën walnut donker hout vintage woonstijl inspiratie
Links: Retro woonkamer inspiratie. Rechts: Luxaflex retro houten jaloezieen in walnut.

Goedkope retro raambekleding op maat

Ben je op zoek naar retro raambekleding op maat? Retro overgordijnen bijvoorbeeld? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bovendien profiteer je standaard van lage prijzen. Zo bestel je jouw maatwerk gordijnen: Ga naar het product van je keuze en vul de gewenste maten in. Maak hiervoor gebruik van onze meetinstructies. Laat je dit liever aan een professional over? Maak dan een meetafspraak. Na het invullen van de maten kies je een stofkleur. Daarna bepaal je welk type plooi je wil en hoe het gordijn verdeeld dient te worden. Vervolgens ga je naar betaling en wordt je raambekleding in productie genomen. Dit neemt circa 12 werkdagen in beslag. Als het zover is leveren wij jouw vintage gordijnen kant en klaar bij je thuis af. Heb je gekozen voor onze montageservice? Dan hangen we ze ook nog voor je op!

Gratis kleurstalen

Wil je de kleuren eerst in het echt zien? Of de stoffen voelen? Dat begrijpen we! Daarom bestel je bij ons eenvoudig gratis kleurstalen. Meestal worden ze binnen twee werkdagen bezorgd. Uiteraard heten we je ook graag welkom in onze grote showroom te Leeuwarden. Hier vind je alle producten die wij aanbieden onder één dak: Binnenzonwering, gordijnen, zonneschermen, rolluiken, screens, horren en vloeren. Handig als je gaat verhuizen bijvoorbeeld!

Heb je toch nog vragen over retro raambekleding? Bel of mail gerust! Onze professionele en enthousiaste medewerkers helpen je graag verder.

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen